Instagram

Inspiration Tech

Curs scurt de lustruire temeinica

November 16, 2011

Daca ti-ai cumparat o pereche buna de pantofi (se exclud de la acest capitol pantofii cumparati din magazinele Leonardo sau imitatiile de piele cu talpa lipita cu lipici) aveti doua variante: primo – sa imvati pasii basic ai unei lustruiri si sa executati operatiunea asta cu o regularitate de 1 lustruire / 3-4 purtari in conditii normale de purtare (vreme frumoasa – uscata) sau sa ii purtati pana la craparea pielii si pe viitor sa va reorientati catre slapi. A nu iti ingriji pantofii mi se pare un pacat capital pentru tinuta unui barbat iar un domn cu pantofii prafuiti si nelustruti este o incongruenta in termeni.
Pentru inceput ar trebui sa stim ca lustruirea se facecu perie si crema nu cu apa (exista barbate care au impresia ca isi “curata” pantofii cu o carpa imbibata in apa , apoi ii sterg cu una uscata si ii sterg pentru “lustru” cu un buretel de silicon.). Metoda “apa si silicon” este daunatoare pielii supunand-o la un stres major care in timp va genera dezhidratare (craparea pielii) si in final deteriorarea iremediabila a pantofului.

Inainte de a sti pasii basic ai unui lustru eficient trebuie sa precizez ca pantofii se poarta cu alternanta, si ca dupa fiecare purtare se vor folosi sanuri. 


Trebuie spus ca pentru lustru  trebuie sa stim tipul de piele din care este facut pantoful si anume : piele normala, piele intoarsa sau cordovan (piele de cal). Mai jos voi exemplifica metoda de lustruire pentru piele normala.

Pentru lustruite trebuie sa va dedicati de la 30 min – 2 ore (daca va incumentati si la polish)  si va cumparati diverse perii si crème. Unele perii le puteti cumpara din magazine romanesti (de ex. Deichmann, Brico sau Obi) pentru altele puteti face apel la comertul online. Acelasi lucru este valabil in privinta cremelor. (Cremele Kiwi se gasesc in majoritatea magazinelor. Cremele saddle soap in magazine specializate hipice iar solutii de reconditionare puteti gasi la Hornbach sau aiurea) Oricum daca vreti ceva profesionist recomand produsele Valmour. Pe scurt avem nevoie de :
– tricou vechi alb de bumbac

– pereche manusi chirurgicale (optional)

– sticla de nail polish remover (;se gaseste la farmacii)

– perie mare de curatare / lustruire

– perie mica rotunda de pantofi

– perie ingusta (sau o periuta de dinti medium sau soft)
– crema saddle soap

– crema de pantofi in functie de culoarea pielii pantofului.
sau– crema polish ( pentru un lustru oglinda)

– apa distilata pentru lustru– rabdare (vezi proverbul “all good things come to people who wait”)
– din nou rabdare . Trebuie sa spun ca daca sunteti grabiti sau pur si simplu nu aveti rabdare (cunosc oameni care nu pot sa stea locului 5 minute) nu e cazul sa va apucati de asa ceva. O sa va create un disconfort inutil.

1. Schimbati-va intr-o tinuta prietena cu petele de crema si folositi o masa pe care sa puneti ziare sau o bucata mare de piele. Folositi manusile chirurgicale. Daca avetti prietena sau sotie trebuie spus ca femeile sunt o specie foarte sensibila la mirosuri sau pete. Asa ca nu strica sa va luati masurile de precautie pentru va feri de conflicte si de remarci “e ultima data cand iti faci pantofii in casa!

2.Ordonati-va toate instrumentele si cremele de mai sus. Ordinea este esentiala.

3.Descheiati si indepartati sireturile, puneti pantofii pe sanuri (se lucreaza mai usor asa pielea fiind intinsa), si stergeti talpa cu o carpa umezita.


4.Curatati praful si impuritatile cu o perie mare din par de cal.
5. Acum trebuie sa vedeti cum se prezinta pantoful. Este posibil sa existe o crusta fina de crema veche care se mai pastreaza. Pentru un lustru eficient aceasta trebuie indepartata. Indepartarea se face cu un tricou imbibat in polish remover. Folositi miscari circulare usoare si nu imbibati tricoul cu multa solutie. Observati cum se comporta pielea. Repetati miscarea pana la eliminarea straturilor anterioare. Dupa aceasta faza pielea ar trebui sa fie curatata de reziduri. Pentru un rezultat mai eficient se poate folosi ….destinat special acestei etape, cu mentiunea ca are un miros foarte pregnant si e posibil ca prietena/sotia sa detecteze imediat mirosul sis a fiti evacuati pe balcon.
  1. Urmatorul pas este curatarea-hidratarea pielii cu o solutie speciala pentru piele. Eu folosesc saddle soap destinat curatarii seilor si harnasamnetelor hipice. Este foarte eficient si se lucreaza foarte bine cu el. Exista variante mai moi si variante mai tari. Consistenta ar trebui sa fie aceia a unei paste mai groase. Infasurati-va o bucata de tricou alb pe primele doua degete, luati putin sapun si frecati usor cu miscari circulare pielea. Nu folositi mult sapun pentru a permite intrarea solutiilor in piele. Cand a-ti terminat lasati pantoful 30 de minute linistit, Ca regula de baza intre etape trebuie da ii lasati timp de in medie 10 minute.

  1. Aplicati crema de pantofi cu o perie mica rotunda cu miscari circulare. Personal nu pun niciodata crema direct pe piele ci pe perie si apoi frec. Incepeti cu partea din spate pentru a vedea reactiile.Nu aplicati multa crème din prima. Pentru partea de imbinare a pielii cu talpa folositi o perie de dinti sau o perie mica dedicata. Lasati pantoful sa “traga” crema 20 minute. Dupa lustruiti cu o perie mare din parde cal.


8. Pasul 8 este optional. Dupa ce a-ti lustruit pantoful cu peria mare din par de cal (finalul pasului 7) pantoful are ar trebui sa aiba un luciu frumos. Daca insa vreti mai mult urmeaza partea mai dificila si anume polish-ul, Dupa polish pantoful ar trebui sa aiba un lustru oglinda si pur si simplu sa magnetizeze privirea. Pentru aceasta putati folosi crema….. . Intr-un capac de crema veche puneti apa (de preferinta distilata). Infasurati tricoul pe degete, luati putina crema wax, puneti o picatura de apa pe piele , si frecati nici prea apasat dar totusi ferm cu crema. Procesul se repeta timp de 1.5-2 ore. Dupa aceea lasati pantoful sa se linisteasca o zi apoi mai aplicati un strat. In final il puteti sterge usor cu un ciorap de dama din nylon pentru lustru si eliminarea finala a impuritatilor. Nu apasati doar stergeti.. Trebuie spus ca , dupa parerea mea, zonele de flexiune nu ar trebui polishate foarte mult in comparative cu varful. 


9. In final pantoful arata asa:

Cam atat despre lustruire… La buna vedere.
.

    Leave a Reply