Instagram

Inspiration

Despre cedrii, domni, apa, culoare si ceva maiestie…

November 21, 2011

Primele intrebari vis-à-vis de sanuri puse direct ar suna cam asa :

1.Ce sunt alea?

2.Si daca n-am ce?

3.Din ce se fac? Din plastic nu sunt bune?

1.Sa incepem deci cu inceputul. DEX-ul zice “san-calapod pentru incaltaminte” Si are dreptate…partial.
La origine sanurile (shoe trees)  sunt calapoade (last) de incaltimte din lemn dupa care se face pantoful.

Printul Charles in camera de calapoade la John Lobb 

Corthay Exista insa diferente intre acel san (sanul care se face pentru confectionarea pantofului) si cel obinuit. Dealtfel in engleza dupa cum am spus poarta denumiri diferite.
calapoade – last -Corthay
calaopade – last- Corthay
sanurisan de calatorie
Scopul sanului este acel de a absorbi umezeala din pantof. Umezeala este primul dusman al pielii facand pielea tare si in final generand crapaturi. Ca regula o pereche de pantofi nu se poarta doua zile la rand si se pune pe sanuri de fiecare data cand este descaltat.

 Un alt scop al purtarii sanului este ca mentine pielea intinsa nepermitandu-I sa se increteasca. Exista modele lacuite si modele brute. Cele brute absorb mai bine umezeala. Deasemnea pot exista modele cu mici gaurele si altele dintr-o bucata.

Deasemenea ar trebui sa stii ca exista sanuri speciale pentru cizme cum este cel de mai jos, care ajuta la absorbtia umezelii si in partea superioara mentinand totodata cizma in pozitie veriticala.Pentru a va face o idée despre ce inseamna un san si cam ce optiuni are aveti mai jos modelele produse de John Lobb un producator mai mult decat renumit.

Lobb
LobbCa si colorit pot avea o multitudine de culori. Cele mai colorate se potrivesc mai bine pantofilor de vare. Dar nu este o regula. totul este sa va distrati.De introdus in pantofi se introduc cam asa:


2.Daca nu ai cumpara. Modele simple se gasesc la Deichman. Sau in timp iti vei strica forma pantofilor si deteriora pielea.


3.Sanurile se fac din lemn. Cel mai bun lemn pentru sanuri este lemnul de cedru. Datorita proprietatilor naturale lemnul de cedru trage mai bine umezeala si lasa un parfum de cedru deosebit.

 Atunci cand cumparati pantofi de la producatori seriosi ti se vor da si sanuri potrivite. Pentru ca in functie de calapod si sanul poate arata diferit.

 Din plastic nu cumparati intrucat pastreaza umezeala. Mai bine indesati in pantofi ziare. E mai folositor.


  • Mihai
    April 30, 2014 at 10:22 am

    Exista magazine care vand sanuri de calitate in Romania?

Leave a Reply