Instagram

Inspiration

Manufacturi japoneze – maestrii niponi ai detaliului.

January 30, 2012

“Pantof barbatesc” in  alfabetul japonez

 Concentrati adesea spre pietele europene (aici incluzand si SUA) uitam ca arta fabricarii pantofilor infloreste si acolo unde nu ne uitam. In Japonia de pilda exista o mare emulatie in privinta fabricarii pantofilor artizanii japonezi fiind apreciati de cunoscatori pentru perfectiunea detaliilor si seriozitatea cu care isi transforma meseria in arta.
sursa yohei fukuda

 Calitati native japoneze cum ar rabdarea cu care sunt executate detaliile, atentia deosebita la culori fac din shoemakerii japonezi rivali demni ai eupenilor. Privind pantofii unor Imai Hiroki sau Yohei Fukuda gandul iti zboara spre Berluti sau George Cleverley. De multe ori artizanii japonezi sunt scoliti la scoli europene atelierele lor fiind deschise atat in Japonia cat si in Europa (vezi cazul Hideteka Fuyaka in Florenta).
sursa yohei fukuda

 Totodata exista o cerere ridicata pentru invatarea artei shoemaking majoritatea producatorilor consacrati avand scoli in care sute de ucenici deprind acest mestesug, spre deosebire de Europa unde acest gen de ucenicie nu este foarte dezvoltat.
sursa yohei fukuda

 In ce priveste preferintele japoneze clientii apreciaza indeosebi modelele anglo saxone, nelipsind insa admiratorii liniilor mai meridionale sau iubitorii patinei. Piata japoneza continua sa fie o provocare in ceea ce priveste patrunderea firmelor europene, competitorii locali fiind deosebit de talentati si cererea fiind nu numai sofisticata in preferinte dar si cunoscatoare, spre deosebire de spatiul ex-sovietic sau tarile Europei rasaritene. 
Am selectat pentru prezentarea de astazi 6 artizani repezentativi :

YOHEI FUKUNDA: producator de adevarate opere de arta – bespoke

 HIDETEKA FUYAKA: a studiat la Siena, fiind ucenic la mai multi artizani renumiti, in prezent are atelierul la Florenta

 sursa :.mensreverie.com

IMAI HIROKI- creeaza modele patinate ce pot reivaliza cu modelele Berluti


 SAION – un adevarat maestru, foarte versatil in ce priveste modelele, cu o tehnica deosebita.

 Bench made – Yukiko Okawa 

 Atelier Grandpa

 sursa foto: site-urile oficiale ale producatorilor.

    Leave a Reply