Instagram

Inspiration Tech

Blacheuri si talpici. Scop si folosire.

February 7, 2012Exista multe persoane care cumpara pantofi made to measure sau bespoke si se asteapta ca pantofii sa dureze o vesnicie fara ca purtatorul lor sa respecte regurile minime de purtare -intretinere : cremuire, purtare alternativa, schimbarea talpilor la timp etc.

Orice pantof are nevoie de intretinere. Atunci cand producatori seriosi iti garanteaza pantoful o perioada de timp ti-l garanteaza avand in vedere folosirea lui rezonabila. Daca vei merge zi de zi intr-o vara caniculara cu un pantof bespoke, sau il vei “baga la apa” de cate ori vei avea ocazia uscandu-l fortat sa nu te astepti ca acel pantof sa dureze.

Pentru protejarea talpii pantofilor exista mai multe optiuni, optiuni ce ar trebui sa iti fie prezentate atunci cand iti comanzi o pereche de pantofi. 

Pentru exemplificare am folosit o pereche de pantofi model austriac produsi de Maftei Vienna. In ceea ce priveste uzura, zonele cele mai afectate de eroziunea fizica sunt:

  • varful pantofului – se erodeaza din cauza frecarii cat si a lovirii accidentale de borduri, trepte etc. crapand.
  • talpa – care se erodeaza de la mers
  • partea din spate a tocului care se erodeaza diferit de la o persoana la alta in functie de modul in care calca; insa erodarea se va intampla la toti pana la urma
Pentru varfi si toc putem utiliza blacheuri de :
  • metal – foarte rezistente;  dezavantajul este insa ca folosite pentru toc produc zbomot; daca nu va deranjeaza folositi-le. Sunt cele mai bune si le recomand!
  • plastic– nezgomotoase dar mai putin rezistente.
Pentru talpa se utilizeaza talpicile din cauciuc cu dublu rol : antialunecare si protectie a talpii.


Un alt lucru important care deosebeste calitatea lucrarii este modul in care se aplica blacheurile. La Maftei, imi explica dl. Radu Morariu “blacheurile sunt incorporate-ingropate in talpa, facandu-se in talpa un loc in care se vor pune, astfel incat atunci cand mergeti nu veti experimenta diferente de nivel suparatoare, comparativ cu cele aplicate (vezi poza 3 si 4).In ce priveste dimeniunea exista marimi standard insa dupa parerea mea dimensiunile ca cele de mai jos sunt de evitat. In definitiv nu sunteti cal de tractiune iar efectul vizual este neplacut .


blacheuri Blakeys

surse: arhiva personala si site oficial saint crispin

    Leave a Reply