Instagram

Interviews

Alexandru Maftei

February 5, 2013

 vascac

Maftei Vienna este prezent de aproape trei ani in Romania.  Are piata pantofilor bespoke un viitor in Romania?

In mod sigur da. Piata bespoke in Romania in domeniul pantofilor este la nivel incipient, existand o cerere pentru acest produs insa din pacate oferta pe piata este destul de restransa. Mi-as dori competite, mi-as dori mai multi producatori astfel incat pantoful bespoke sa fie cunoscut si apreciat la intreaga sa valoare . Cu privire la evolutia firmei in Romania pot spune ca daca la inceput eram sceptic acum dupa ce ne-am pozitionat pe piata si dupa ce clientii nostrii ne-au probat pantoful sunt optimist.

_MG_3694

Avand in vedere ca vorbim de un produs pentru care oferim o garantie de peste 10 ani este de acceptat ca multumirea clientilor sa vina in timp. Oricum nu am venit in Romania pentru scurt timp. Filozofia care mi-a condus afacerea in tot acesti ani a fost rabdarea si lucrul bine facut. Daca vorbim despre Pantofi bespoke acestia nu au intrat in epoca vitezei, si nici nu trebuie. Reprezenta din Romania a fost construita cu gandul ca ea sa dureze, astfel incat cel care poarta pantoful Maftei sa isi aduca peste ani si fiul la o proba.

_MG_3661
De ce ati ales cartierul Cotroceni si nu Calea Victoriei pentru magazinul din Romania?

Pentru ca profilul clientilor nostri este unul deosebit si pentru ca nu ne bazam pe vanzari de volum. Majoritatea clientilor din Romania sunt persoane de exceptie, oameni de afaceri, avocati, doctori, sportivi de performanta. Magazinul a fost creat special pentru a le asigura discretie maxima si mai ales a le permite sa se rupa pentru un ceas sau doua de lumea exterioara. Discretia este necesara si pentru ca clientul ofera la vizita unele date confidentiale de sanatate, de preferinte etc ,date care ne ajuta in modelarea pantofului dorit. La fel ca si la doctor si la pantofar exista o politica de confidentialitate chiar daca este doar un gentleman’s agreement care implica discretie absoluta.

_MG_3664

Care este partea din constructie care va place cel mai mult sa o executati?

Talpuitul si calapoadele. Poate si datorita trecutului meu dar si datorita modului in care vad pantoful. Mesterii de la care am invatat eu meserie si care acum ar da clasa multor pantofari cu staif m-au invatat ca pantoful nu este doar un element de design. Latura practica trebuie sa ramana primordiala. Pantoful Maftei ese creat pentru a merge cu el. Oricat ar fi de frumos ca si design daca talpuitul este precar clientul va fi nemultumit. Talpuitul si calapoadele sunt baza unui pantof bun. De abia dupa aceea vine designul. Cusatura desi uneori nevazuta poate fi un “silent killer“, naruind intreaga costructie a pantofului oricat de frumos ar fi ca design. Un alt lucru esential si neinteles de multi producatori este ca designul trebuie sa tina seama de calapod. Nu pot pune in piciorul clientului orice tip de pantof. Depinde de calapodul lui. Undele forme ii vin mai bine altele nu. Iarasi comunicarea este primordiala si ma bucur ca clientii mei romani au inteles acest lucru.

Care sunt avantajele dvs comparative asa cum le vedeti in 2012?

Talpuitul, rapiditatea in executie si varietatea mare de modele executate.Practic orice model isi doreste clientul.

_MG_3604

Dupa atatia ani de shoemakeing nu a-ti obosit domnule Maftei?

(Rade). Si da si nu! Da, pentru ca nu mi-a fost usor sa creez firma la Vienna, trebuind sa conving prin calitate clientul vienez. Si pentru ca inceputurile au fost sub semnul unor privatiuni. Tot ceea ce am cladit a fost cu munca si foarte multe ore petrecute in atelier. Poate avantajul meu a fost ca sotia mea, fara de care nu as fi ajuns aici, a lucrat cu mine si mi-a inteles pasiunea sustinandu-ma.
Am construit atelierul ca pe o afacere de familie astfel incat acum fiul meu Lucian Maftei, de care sunt foarte mandru, este si el un shoemaker foarte apreciat in Viena. Si ma bucur sa vad ca, la fel ca si mine, considera ca meseria se invata zi de zi. Pentru mine viitorul MAFTEI Vienna este reprezentat de el, Lucian aducand o viziune moderna si fiind acum mult mai activ ca mine, calatorind mai mult si avand dupa parerea mea o capacitate mult mai buna de a intelege mersul lucrurilor in prezent. Odata cu varsta trebuie sa recunosc sunt din ce in ce mai tentat sa ma retrag in atelier. Lucian, fara sa neglijeze munca de atelier, se preocupa foarte mult si de imaginea firmei si de ce inseamna business in general. Trebuie sa recunosc ca sunt norocos ca a ales acelasi drum ca si mine.

Captadaure
Lucian Maftei (dreapta)

De altfel meritul succesului in Romania trebuie sa il accord integral lui, el gandind conceptul magazinului si ocupandu-se de toate detaliile. De fiecare data cand intru in magazin am impresia ca Lucian este acolo, pentru ca calitatea finisajelor si mai ales modul de aranjare este similar cu ceea ce a gandit el pentru magazinul de care se ocupa la Viena. A muncit mult si zic eu ca a facut treaba buna.

Stiu “pe surse” daca imi permiteti exprimarea, ca sustineti discret muzica romaneasca de calitate si mai nou ca sunteti alaturi de Festivalul Enescu pentru editia diin 2013. Au dreptate sursele?

(Rade). Sursele sunt, omnisciente in Romania stimate domn! Intradevar intentia noastra este de sustine activ Festivalul George Enescu mai ales ca avem majoritatea magazinelor si reprezentantelor in spatiul german si anul viitor este si un important an Richard Wagner celebrand 200 de ani de la nasterea marelui compozitor. Pentru disponibilitate trebuie sa ii multumesc domnului Mihai Constantinescu, o persoana deosebita care s-a aratat deschis colaborarii noastre. Poate in 2013 veti vedea si o editie aniversara a pantofului Maftei in cinstea acestui eveniment. Despre asta sigur sursele nu stiu nimic!(Rade). Cred insa ca 2013 va fi un an interesant.

Am vazut recent ca sunteti prezent ca si brand pe piata media promovandul pantoful bespoke si arta shoemakeingului. Aveti un plan, ca sa zic asa?

In acest domeniu, dupa cum v-am spus, planurile sunt facute de fiul meu Lucian si puse in practica de Radu Morariu nepotul meu si reprezentantul MAFTEI Vienna in Romania. Asa ca pe ei trebuie sa ii intrebati mai multe.
Stiu ca dorinta lor este de a arata cum se fac pantofii bespoke si de a crea o emulatie in acest domeniu. Datorita varstei eu sunt un pic mai conservator, ei insa fiind aceia care vor sa aduca pantoful bespoke noii generatii Iphone. Ii urmaresc cu atentie din atelier si incerc sa invat.

DSC00758

Va multumesc in numele cititorilor Claymoor pentru interviu si pentru demostratie si sper sa va revad curand in Romania domnule Alexandru Maftei.

Cu multa placere si atat eu cat si Lucian va asteptam  la Viena cat si Bucuresti.

    downloadfilmterbaru.xyz nomortogel.xyz malayporntube.xyz