Instagram

Interviews

Radu Morariu (Maftei)

February 5, 2013

In vizita la “MAFTEI”. Amfitrion Radu Morariu.

IMG_9661

Nesincronizarea cu lumea vestica a lasat urme in mentalul colectiv romaneasc. Suntem marcati de o copilarie perpetua in comparatie cu altii. Suntem oamenii proiectelor. Maturitatea noastra este mereu prospectiva. Promitem, avem viitor de aur si planuri marete, dar ajunge sa le materializam timpul se dilata ca in povestile lui Ispirescu. Cand in final actionam, observam ca altii au trecut la etapa urmatoare. Asa ca incepem iarasi urmarirea, alergand si incercand mereu sa prindem un tren pe care altii l-au parasit deja pentru avion. O veritabila ‘Cursa fara sfarsit” ionesciana.

image (1)
Atelierul Maftei , Cotroceni, Louis Pasteur 38

De la Piatra Neamt la Viena.

IMGheh

Alexandru Maftei
-fondatorul “Maftei Vienna”-

Cu toate acestea sunt romani nestiuti care deja sunt in avion. Romani pentru care sincronizarea este fireasca. Unul din acestia este Alexandru Maftei. Cu toate ca exemplul lui ar trebui mediatizat pentru a crea o emulatie printre artizanii romani, numele sau a fost pana de curand aproape necunoscut in Romania. Alexandru Maftei este creatorul unui produs de exceptie : pantoful barbatesc bespoke.

 IMG_9811

Ceea ce face Maftei se numeste arta. Si cum arta nu este apreciata, dezinteresul si alegerea unor produse inferioare nu trebuie sa ne mire. Dar in definitiv nimeni nu este profet in tara lui. Sper insa ca numele Maftei sa devina pentru iubitorul de pantofi bespoke o alegere fireasca alaturi de marci ca Lobb, Edward Green sau Vass.

Recent , intr-o seara friguroasa de iarna am fost oaspetele magazinului Maftei din strada Louis Pasteur 38 din Cotroceni, un loc ce respira eleganta si stil, demn de celebrii dandy Beau Brummel sau Misu Vacarescu “Claymoore” .

 image image98 image (2)

Acolo m-a intampinat cu bunavointa si multe de povestit domnul Radu Morariu si sotia sa Dana. Locul in care am avut placerea de a ma afla pentru cateva ore este mai mult decat nu magazin. La Maftei nu se vand pantofi. La Maftei se face Arta. Arta pantofului. Aici vii pentru ceva deosebit, pantoful facut la comanda pe masura bespoke. Ti se va lua masura, vei vizualiza optiunile si poti asculta povesti despre o arta adusa la perfectiune.

Poveste brandului vienez Maftei, brand cu radacini romanesti, a inceput la Piatra Neamt atunci cand Alexandru Maftei devine la doar 14 ani ucenic intr-un atelierul de cizmarie ce facea atunci parte din cooperatie. Talentul sau deosebit este repede remarcat. Datorita spiritul anteprenorial isi formeaza propria echipa si se ocupa in afara de fabricarea pantofilor, de tot ceea ce tinea de pielarie. Face pantofi,curele, haine precum si reparatii.

Dar dorinta de a evolua, traind intr-o Romanie in care posibiliatile de remarcare erau drastic ingradite, il face sa incerce evadarea in Vest. In 1988 este “gazduit” in Ungaria intr-un lagar pentru emigranti in drumul spre Viena, unde reuseste sa ajunga in cele din urma. Viena era leaganul legendarei manufacturi de pantofi: Rudolf Scheer& Shone (vezi postarea Rudolf Scheer & Sohne – Viena). Initial face diferite munci foarte diferite de mestesugul deprins in tara.

Perioada Scheer. Mentorul si ucenicul sau.

Intr-o seara in drumul spre casa Alexandru Maftei trece pe langa vitrina marelui artizan de pantofi Scheer. In vitrina magazinului era expusa o vioara. Iubitor de instrumente muzicale, Alexandru Maftei a stat cateva minute contempland atat vioara cat si pantofii expusi.

Captureaff
Norocul a facut ca Scheer sa iasa exact in acel moment din magazin si observand strainul care ii contempla vitrine sa intrate in vorba cu el. Conversatia a alunecat spre manufacturarea pantofilor, astfel Scheer afland pasiunea si totodata inclinatia lui Maftei pentru manufacturarea pantofilor. I-a propus acestuia o saptamana de proba.

Aceea saptamana a fost urmata de altele, Maftei fiind integrat in echipa de artizani a lui Scheer. Odata cu clipa in care a fost admis Alexandru Maftei se naste a doua oara. Istoria sa se va impleti de acum cu cea a Scheer pentru care va lucra multi ani. Alexandru impreuna cu fratele lui Ionica, in prezent artizan principal al celebrei firme vieneze , ajunge sa isi rafineze metodele de lucru si sa capete experienta lucrand alaturi de o serie de mestesugari renumiti.

Capturefdasdf

Ionica Maftei la Scheer

1996. Nasterea brandului de excelenta – “Maftei”

Dupa perioada Scheer, dovada faptului ca spiritual antreprenorial nu i se atrofiase, Alexandru isi deschide propria casa sub numele de Maftei in 1996 in Viena, Kunhplatz 6.

Trebuie spus ca a deschide un atelier de cizmarie la Viena nu era o intrepridere usoara. Datorita traditiei vieneze ce incerca sa pastreze aceast mestesug la un inalt nivel profesional, intrarea in “breasla” era deosebit de dificila pentru nou veniti. Avand in vedere acestea, Alexandru Maftei preia un mic atelier nu foarte cunoscut de cizmarie transformandu-l incet in ceea ce el vroia sa devina bradul Maftei (standarde comparabile cu Scheer la preturi accesibile). Maftei ii va purta insa lui Scheer o profunda recunostinta si respect.

IMG_9786

IMG_9784

IMG_9778

In prezent detine doua magazine in Viena Kunhplatz 6 si Postgasse 11 precum si in alte sase locatii din Europa unde saptamanal Alexandru Maftei ia personal masura clientilor. Creaza pantofi unici pentru celebritati din toata lumea si este furnizorul unora din cei mai pretentiosi clienti atat din Europa cat si din Statele Unite sau Rusia. Putini stiu ca la diverse congrese si summituri unii lideri ai lumii poarta creatii Maftei dupa cum ne spune Radu Morariu nepotul lui Alexandru Maftei si reprezentantul firmei in Romania.

IMG_0099

Radu Morariu – reprezentantul Maftei in Romania

In aceasta meserie Alexandru Maftei este urmat de catre fiul cel mare Lucian Mafte. Alaturi de el a fost si sotia sa Lucia, cei doi lucrand impreuna la Scheer.

Astazi la Scheer lucreaza si fratele mai mic al lui Alexandru, Ioan fiind acolo omul de baza, impreuna cu fiul lui Razvan. Fiul cel mic al lui Ioan Maftei, Stefan fost si el la randul lui ucenic la Scheer, iar dupa terminarea scolii de maistru in cizmarie a preluat un mic atelier de masschuhe al unui cizmar cunoscut in Viena – Otto Barchevich.

Dupa ani si ani ma voi intoarce… “Maftei” in Romania.

In Romania multa lume cumpara numele de pe eticheta si nu produsul, iar interesul pentru pantoful barbatesc este destul de mic; nu datorita faptului ca nu ar exista o potentiala cerere ci pentru nu exista o cultura a lucrurilor de exceptie. . “Cu toate acestea in ultimul timp lucrurile s-au schimbat in bine, barbatii romani devenind constienti ca produsele pe care le vindem sunt produse personalizate cu un grad foarte inalt de finisare si la care rigorile manufacturii sunt maxime. Totodata constat cu bucurie faptul ca toti mai multi clienti revin multumiti si mai ales cu gusturile schimbate. Sunt mai rafinati in alegerea modelului si de multe ori observ un interes pentru partea tehnica cum ar fi talpuirea ” marturiseste dl.Morariu.

 IMG_9709 IMG_9711

Inainte clienti intrau in magazin intreband prima data care este pretul. Calitatea era pe locul doi iar amanunte esentiale cum ar fi pielea sau modul de constructie nu prezentau un interes.

O vizita in Cotroceni sau nasterea un pantof bespoke.

La Maftei toti pantofii sunt modele bespoke neexistand modele de serie – ready to wear. Vizita la magazinul Maftei incepe cu luarea exacta a masurilor, proces foarte important executat personal de catre dl Radu Morariu.

 IMG_9996

 IMG_9983

IMG_9953

IMG_9994
Pe tot parcursul calatoriei de la idee la materializarea conceptului clientul va putea tine legatura cu Radu Morariu astfel incat orice neintelegere sa fie evitata. Odata masurile luate va fi creat un model 3D al piciorului – calapodul.(la fel cum la John Lobb exista o camera cu calapoade si Maftei detine una cu nume pe masura)

 IMG_9893 IMG_9890

Pana in momentul in care veti avea in picior pantoful mult dorit va mai trebui sa vizitati cel putin odata locatia din Cotroceni pentru proba. Probele sunt obligatorii Radu Morariu dorind sa de asigure ca pantoful vine ca turnat. In cadrul probei sunt remediate toate aspectele care deranjeaza astfel incat pantoful final va fi fara cusur.

IMG_9755

IMG_9780

Avantajul comparativ al pantofilor Maftei fata de pantofii Lobb, Vass, Church sau Foster” este acela ca spre deosebire de artizanii clasici, pantofii creati de Maftei nu sunt incrementi in canoane. Nu suntem tributari, din punct de vedere estetic, nici unei scoli, putand crea orice model vrea clientul. Doar tehnic urmam linia clasica (talpuire Goodyear sau cuie de lemn).

 IMG_9934

In privinta personalizarii pantofului, putem crea modele de inspiratie germana, budapestana, modele clasice englezesti, italiene sau nordice; lucram orice fel de piele calf sau cordovan, piele de reptila sau rechin.

IMG_9873

IMG_9791

IMG_9855

IMG_9765

IMG_9757

IMG_9778 (1)

IMG_9804

IMG_9719

Mai presus de toate ca si avantaj este pretul: 700 euro pentru pantofi cu cuie de lemn incluzand sanurile (plus 100 de euro pentru calapod, care se executa o singura data). Pretul este valabil pentru modele din piele calf. La modelele cu piele exotice pretul creste, dar si asa nu depaseste 3000 de euro.

IMG_9872

rechin

Pentru modele cu talpa cusuta manual pretul creste la 900 de euro (pentru piele calf) dar si asa este la jumatate fata de principalii concurenti cu o calitate egala (de exemplu un pantof din piele calf la Scheer Viena incepe de la 3000 euro). La acest pret clientul poate alege orice model dorit si orice tip de personalizare, patinare, blacheuri, talpa de dainita, talpa dubla etc” spune Radu Morariu.

IMG_9831

IMG_9763
pantof de golf

IMG_9882

IMG_9885

IMG_9934

“In privinta talpuirii pot spune ca Maftei exceleaza in acest domeniu, fiind printre cei mai buni talpuitori din lume, atat clientii cat si colaboratorii recunoscandu-ne aceasta calitate”. In ceea ce priveste calapodul datorita colaborarii cu John Lobb, Maftei a reusit in scurt timp sa progreseze, stiut fiind faptul ca piesa de resistenta la Lobb sunt calapoadele. “ De colaborare cu John Lobb suntem foarte mandrii, noi primind de la Londra calapodul si fata, in atelielierul nostru executand talpuirea – adica acea operatie la care excelam. Desi in Viena sunt peste 20 de artizani Maftei este singurul colaborator din Viena, si unul din cei 15 colaboratori Lobb din intreaga toata lumea.” spune dl. Morariu. Pe langa colaborarea onoranta cu John Lobb, in prezent, Alexandru Maftei se afla in discutii cu Cleverley pentru o viitoare colaborare.

IMG_9829

IMG_9827

IMG_9866 IMG_9863

IMG_9838

IMG_9835

O alta particularitate a mestesugului este faptul ca Maftei este prin putinii artizani care executa talpuiri cu cuie de lemn, o inventie de sorginte austriaca care ieftineste pretul final, nefacand rabat la calitate.

IMG_9920

IMG_9926

In plus datorita calitatii artizanilor cat si talentului lui Alexandru Maftei, pantofii sai pot fi executati extrem de repede avand in vedere faptul ca sunt bespoke si ca, in medie, la un producator consacrat procesul poate dura luni de zile. “Primului nostru client bucurestean, un avocat de marca” isi aminteste Radu Morariu “i-a fost executata perechea de pantofi in 3 saptamani ceea ce reprezinta un timp extrem de scurt pe piata pantofilor bespoke. A contat desigur si faptul ca a fost primul nostru client roman dar si dorinta acestuia de a purta un pantof bespoke pentru un eveniment deosebit. Tin si acum minte pantoful: era un pantof de gala din lac domnia sa dorind sa partipe la un eveniment unde acest tip era necesar.”

IMG_9743

In privinta materiei prime, pieile utilizate sunt piei tabacite vegetal de provenienta franceza unde traditia tabacariilor vegetale este inca respectata, totul facandu-se prin procese ce nu streseaza pielea lasand-o supla si cu o foarte rezistenta in timp. Daca clientul doreste se pot taia fete de pantof din piele de sarpe, strut, elefant, feline mari, foca, rechin, crocodil, alligator sau din orice alta piele care poate fi prelucrata legal.

IMG_9705

IMG_9692

IMG_9672

IMG_9670

IMG_9679

IMG_9666

”Provocarea cea mai mare, din punctual meu de vedere, este fabricarea unui pantof din piele de pisica de mare, coaserea fiind foarte dificila datorita micilor excrescente foarte tari” spune Radu Morariu. Deasemenea ca si model deosebit in locatia din Cotroceni se afla si un pantof dintr-o singura bucata de piele, fara nici o cusatura. “Confectionarea este foarte grea fiind utilizata pielea de la genunchiul unei vaci pentru a permite mularea ei, astfel incat sa nu fie nevoie sa mai existe cusatura la spatele pantofului”

IMG_9690

 IMG_9715 (1)

Pentru cordovan furnizorul este Horwenn Chicago (vezi articol Horween) cel mai galonat producator din lume, furnizor al caselor Crocket&Jones, Carmina, Edward Green, Vass sau Ludwig Reiter.

IMG_9676

IMG_9700

”Alegerea pielii este esentiala, de caracteristicile ei depinzand modul de intindere si comportarea a fetelor pantofilor. Pentru a produce o foaie de piele utilizabila pentru confectionarea pantofilor bespoke, furnizorii nostril francezii utilizeaza doar 5% din pielea bruta. Nu trebuie sa existe nici un cusur, vacile fiind crescute in crescatorii speciale, pentru a evita zgarierea pielii”. Calitatea pielii este foarte importanta si pentru patinare (proces ce se aseamana mult cu pictura); la Maftei se executa patinari totale sau partiale.

IMG_9730

Unele modelele pot rivaliza chiar cu modelele Berluti dar la un cost de aproape trei ori mai mic. Fiecare pantof patinat este unic, modelul neputand fi repetat exact oricat de bun mester ai fi; odata aflat in posesia unui pantof patina esti in posesia unei piese de arta unice.
Cea mai importanta calitate a pantofului facut la comanda este mulajul sau perfect pe anatomia fiecarui picior al clientului. Exista diferente intre talpa stanga si talpa dreapta a aceluiasi om. (diferente de marime, fiziologice, accidentale, de marime si orientare a monturilor etc) De asemenea exista diferente de anatomie a piciorului in functie de zona geografica (germanii au piciorul mai ingust, romanii au piciorul mai lat).

IMG_0045

IMG_0078

Un pantof prost executat poate duce la un mers gresit si in final la afectiuni ale coloanei vertebrale. Secretul si unul din cele mai importante elemente este sustinerea boltei talpii. ”Cu un calapod fidel executat si cu o constructie ce urmareste fildel calapodul clientul nostru va merge corect, imbunatindu-si starea de sanatate.” Marturie a capacitatii lui Alexandru Maftei de a crea pantofi “sanatosi” sta si colaborarea sa cu Peter Schleifer si Mass-Schuh ambele din Austria.

IMG_9896

Maftei asigura servicii post cumparare, respectand traditia austriaca. Garantia pentru produsul final, este de 10 ani din momentul cumpararii, nu se includ elementele consumabile: talpa (din talp) si tocul. Este oferit si un serviciu de reparatii care se executa atat la pantofii de provenienta proprie cat si la oricare alt pantof de piele cu talpa cusuta.
Repararea incepe cu destructurarea talpii, inlocuirea ramei de piele, a stratului de pluta, a talpii (din talp original), a tocului, urmand si revitalizarea pielii. Acest proces asigura pantofului Maftei o viata de peste 25 de ani.

Si iarasi la Piatra Neamt…

“In privinta specificitatii locale, desi ma asteptam ca in Romania modelele cele mai apreciate sa fie cele italiene, cele mai bine vandute sunt modele de inspiratie englezeasca. Gustul pentru pantofi bespoke fiind din ce in ce mai cultivat.” spune Radu Morariu.

 IMG_9746

IMG_9752

IMG_9824

Mi-am incheiat conversatia cu Radu Morariu dupa aproape 3 ore de discutii in care mi-au fost prezentate mostre de piele, pantofi, modele executate precum si tehnici deosebite. ”Prezentarea pe v-am facut-o o fac fiecarui client ce ne trece pragul, desi poate nu la fel de tehnica, clientul fiind interesat mai mult de alte aspecte. Toate informatiile insa sunt disponibile neascunzand nici un aspect. Chiar daca un domn viziteaza magazinul fara a comanda, ci doar din curiozitate, daca reusesti sa il faci sa inteleaga ce inseamna un pantof bespoke, cata munca si daruire este pusa in fiecare cusatura, deja esti castigat ca si producator. Iar daca vizitatorul va deveni client satisfactia este si mai mare. In aceasta meserie ceea ce te recomanda nu sunt reclamele ci clientii.”

IMG_9909

 IMG_9912

Plecand de la Maftei am ramas cu surprinderea placuta ca si in Romania se pot manufactura produselor de lux si ca aceasta piata poate avea viitor. Maftei produce pantofii apreciati pe toate continentele in Romania, mai exact la Piatra Neamt.

 IMG_9840

“A existat un scepticism crescut in privinta faptului ca romanii pot realiza cu succes produse de nisa. Cu toate acestea pot spune ca in Romania avem mesteri foarte priceputi, si in general oameni foarte talentati. Ceea ce ne lipseste este insa organizarea, spiritual muncii, disciplina. Unchiul meu este in deosebi mandru de doua lucruri: ca a reusit sa duca mai departe mestesugul invatat de la Scheer si sa-l transforme in brandul “Maftei” si totodata de faptul ca a reusit sa formeze in Piatra Neamt, orasul unde a talpuit primul pantof, o manufactura de exceptie ce poate rivaliza cu orice atelier de shoemaker de top din lume.” marturiseste in incheiere Radu Morariu.

Capturegegeg

Cotroceni, strada Louis Pasteur 38, telefon 0767.51.28.37, email:radu.morariu@maftei.at; site:maftei.at

    downloadfilmterbaru.xyz nomortogel.xyz malayporntube.xyz