Instagram

Interviews

Valentin Frunza

February 11, 2013

IMG_1100

Domnule Valentin Frunza pentru iubitorii de pantofii asocierea Republicii Moldova (Basarabia) cu pantofii manufacturati este destul de neobisnuta. Cum ati ajuns la pantof si de unde cunostintele necesare pentru ducerea la bun sfarsit a operatiilor delicate necesare desavarsirii unui pantof integral manufacturat? Povestiti-mi putin despre backgroundul acestui mestesug in Basarabia.

… Iar după rînduiala breslei nu putea să între în rîndul patronilor decît acela care şi-a făcut anii de ucenicie, a lucrat un an la patronul care l-a scos calfă şi a mai făcut doi ani de călatorie.” (Ioan Slavici „Mara”)

Această frază din opera lui Slavici caracterizează exact drumul pe care l-am parcurs şi eu. Doar că eu am mai avut parte de un atuu puternic: patronul care m-a scos calfă a fost chiar tatăl meu. Ar mai fi o precizare importantă. În atelierul lui tata am învăţat să mîinuiesc un ciocan, cuţitul, cleştele însă, metoda tradiţională de coasere a tălpii din crust vegetal am preluat-o dintr-o carte scrisă de un meşter din Budapesta.

DSC_6422
Nu este o premieră pentru Moldova acest vechi meşteşug. Am întîlnit cizmari care cunosc această metodă, care au încercat să facă pantofii astfel însă, din anumite motive, nu au continuat sau, poate, au crezut că nu este cazul. Ce ţine de neobişnuita asociere a Republicii Moldova cu pantofii făcuţi cu mana, v-aşi sfatui să vă obişnuiţi. Acest pamînt e plin de oameni talentaţi care nu vor întirzia să se facă văzuţi pe plan local cît şi internaţional şi nu doar în ale cizmăriei.

DSC_5949

Majoritatea shoemakerilor prefera un stil fie ca vorbim de cel Italian, Englezesc, Unguresc. Ce tipuri de pantofi manufacturati in atelierul dumneavoasta?

Este prea devreme să vorbesc despre un stil de pantofi care mă caracterizează. Cu atît mai mult că nu prea am avut ce scrie la întrebarea dumneavostră despre „backgroundul acestui meşteşug in Basarabia”. Descoper şi eu, împreună cu clienţii mei, modelele clasice de pantofi. Datorită Internetului şi reţelelor de socializare am ocazia să admir pantofii făcuţi de meşterii din întreaga lume. Îmi place eleganţa pantofului italian, admir fantezia fără limite a meşterilor niponi însă, personal, nu aş dori să mă îndepartez prea tare de conservatizmul englezesc. Cred că un pantof clasic nu are nevoie de detalii care să fie în plus cum ar fi un vîrf mult prea alungit sau multe cusături decorative. Stilul meu este în formare şi un aport în acest sens va fi adus şi de gusturile clienţilor mei.

20 - stitching the welt2
Descrieti-mi va rog procesul prin care ia nastere un pantof pornind de la prima vizita a clientului si pana in momentul in care ii inmanati pantoful final.

Fiecare client este invitat în atelier pentru a i se lua măsura piciorului. Tot atunci se alege bucata de piele din care v-a fi confecţionat pantoful dar şi modelul. Urmează pregatirea calpodului. Modific calapodul în funcţie de particularităţile piciorului clientului. După ce calapodul este gata, alcătuiesc tiparul. Croiesc pielea şi o duc unui meşter care, îmi coase ansamblul superior. După ce partea superioară a pantofului este gata, o întind pe calapod şi încep să lucrez la talpă. Talpa este făcută din crust vegetal şi este cusută de partea superioară prin intermediul unei rame care este din crust vegetal şi ea, însă, ceva mai subţire. Aţa cu care se coase pantoful o fac tot eu, răsucind şase sau mai multe fire de in şi o tratez cu un amestec de ciară, parafină şi un clei special.

DSC00389
La baza pantoflui stau două cusături de acest gen. Prima uneşte rama pantofului de ansamblul superior şi de branţul principal, iar a doua cusatură uneşte talpa de ramă. Aceste cusături sunt facute cu mîina. Tocul este şi el alcătuit din crust vegetal. Tot procesul dureaza cam trei săptamîini. Clientul vine doar cand pantoful este gata. Nu e nevoie de mai multe vizite ca în cazul cand se cos costume. Nu folosesc deloc lucrul maşinilor. Chiar şi cand e stenevoie să dau luciu tălpii îmbibate cu ceară, o fac cu mîina. Un singur meşter mă ajută la confecţionarea pantofilor. Este un croitor care asamblează ansamblul superior. Din păcate, eu nu stiu să cos la maşina de cusut.

Derby
Mare parte din modul in care se va comporta un pantof depinde de materiale. De unde va procurati materialele (piele, pluta, ata, talpa). Captuseala este din mesina sau din inlocuitor. Folositi pluta sau pasta de pluta? (detaliati va rog)
Pantoful este făcut în întregime din piele naturală şi crust vegetal importat din Italia. Tot din Italia vine şi aţa cu care cos pantofii precum si cleiul special cu care tratez această aţă ca să fie rezistentă la umeditate şi să se lipească mai bine de crust. Pentru ansamblul superior folosesc piele de viţel. În interior, căptuşeala, este din piele puţin mai fină – de căpriţă. Nu folosesc pastă de pluta, ci pluta propriu-zisa.

DSC_4591
Pe ce calapoade va construiti pantofii? La faceti inhouse sau le cumparati?

Calapoadele le cumpăr. Am cîteva rînduri de calapoade de diferite forme aduse şi ele din Italia dar şi nişte perechi de calapoade rămase de pe timpurile Uniunii Sovietice.

DSC_2232 edit
Care este pretul in euro al pantofilor dvs? Pantofii sunt livrati cu sanuri?

Preţul unei perechi de pantofi porneşte de la 400 de euro. In cazul cand piciorul clientului este mult prea lat sau gros, fac un pantof de proba. Aceasta ar influenta pretul cu 50-100 euro dar si perioada de executie a comenzii s-ar lungi cu cateva zile. Pretul ar mai putea creste cu 50-100 de euro in cazul cand am niste piei de o calitate, culoare si finisaj deosebit. Cizmele sunt puţin mai scumpe.
In privinta sanurilor nu fac sanuri şi nu face nimeni în Chişinău aşa ceva. Mă gandesc să import aceste accesorii importante din altă ţară.

DSC_1689
Dintre toti pantofii creati aveti un preferat?

Am cusut deja prea multe perechi de pantofi şi nu cred că as putea evidenţia o pereche anume. Cu atît mai mult că, de fiecare dată cînd termin o nouă pereche de pantofi, cred că sunt cei mai frumoşi făcuţi pînă acuma.

The first boot
Care a fost cea mai ciudata comanda pe care ati primit-o?

Cred că cea mai ciudată comanda a fost prima comandă de cizme. Încă făceam doar pantofi şi nu-mi imaginam cum aşi putea face o cizmă deşi, înţelegeam prea bine că nu este mare diferenţa. Talpa este aceiaşi doar că e nevoie de mai multă bătaie de cap la ansamblul superior.

DSC_1689
Povestiti-mi cate ceva despre clientela din Basarabia si modul in care vreti sa va dezvoltati in viitor.

Prima pereche de pantofi mi-am facut-o pentru mine. Imediat ce am făcut primii paşi într-un pantof cusut cu mîina, mi-am dat seama de diferenţa dintre un pantof de fabrică şi unul făcut de un meşter. Pantofii pe care-i fac sunt mai tari, mai rigizi, mai grei. Tocul sună altfel cînd păşeşti. Pantoful scîrţie uşor la început. Se schimbă multe lucruri cănd încalţi un astfel de pantof. Începînd cu aspectul vestimentar (or, eleganţa unui bărbat de la pantofi începe), siguranţa pasului, încrederea în sine, pînă chiar şi mersul.

DSC_6051

Clientela mea este foarte diferită. Bărbaţi din diferite sfere de activitate şi pături sociale. Incep să desluşesc, însă, nişte particularităţi, care-i caracterizează pe toţi: aceşti oameni sunt siguri pe ei şi s-au realizat pe plan profesional. Au peste treizeci de ani. Au un simţ al frumosului şi al calităţii deosebit, personal, neinfluienţat de publicitatea din reviste sau alte mijloace mass-media.

Vezi si ultimul interviu a lui Valentin Frunza pentru Claymoor’s List.

    downloadfilmterbaru.xyz nomortogel.xyz malayporntube.xyz